Haworthia Хавортія

Категорія: Позначки: ,

Опис

Морфологія:
Хавортія є невеликим сукулентною рослиною. Стебло в хавортії або відсутнє, або сильно укорочене. В деяких видів стебла сильно гілкуються. Листя щільне, грубе на дотик, м’ясисті. Залежно від виду листко­ві пластинки можуть бути подовженими, плоскими, ту­поконечними, часто з великою кількістю горбків. Листя хавортії зібране в прикореневу розетку. Колір листя може бути найрізноманітнішим. Молоде листя ясно-зеленого кольору з білими горбками, дорослі — темно-зелені. Крім того, в деяких рослин можуть бути присутніми на литтях прозорі ділянки, призначені для того, щоб пропускати дуже яскраве світло. Листкові розетки

хавортії можуть бути різних розмірів: від 4 до 10 см. Хавортія перлинна має товсте щільне листя, зібране в прикореневу ро­зетку. Листкові пластинки темно-зелені, покриті боро­давками білого кольору. По краях листя розташований невеликий шип. Хавортія звивиста має подовжене листя трикутної форми, розташовані на стеблі трьома спіральними рядами. Поверхня листкової пластинки покрита не­великими горбками. Листя хавортії зібране в прикореневу ро­зетку. Забарвлення листя може варіюватися від блідо – до темно-зеленого. Хавортія Рейнвардта пред­ставляє собою рослину з ли­стками ланцетовидної форми. Зверху листкові пластинки гладкі, знизу покриті боро­давчатими наростами. Листя хавортії смугасто–ланцетовидні із загостреним кінцем, зібрані в прикорне­ву розетку. Поверхня ли­сткової пластинки забарвлена в зелений колір з білими по­перечними смужками.

Основними шкідниками рослини є щитівки і павутинові кліщі, які уражають квітку при непра­вильному догляді. Перші ознаки появи щиті­вок — невеликі сухі плями на листках; павутинового кліща — білий на­літ на зовнішній сто­роні листя.

Догляд:
Хавортія — досить невибаглива рослина і може зростати як в деякому затіне­нні, так і при досить яр­кому освітленні. Влітку рослину можна виносити на балкон, поступово привчаючи його до сонячних променів. Поливати хавортію потрібно літом помірно (1-2 рази в не­ділю) і дуже рідко взимку (1 раз на місяць). Квітка не потребує підвищеної вологості повітря, тому обприскувати хавортію не слід. Краще всього містити рослину в приміщенні з сухим повітрям. Температура повітря влітку має бути біля 20-25°С, взимку трохи нижче — 15-17°С. Розміщувати рослину поблизу опалювальних приладів небажано. Пересаджувати хавортію потрібно щорік ранньою весною. Підживлюють рослину не частіше 1 разу в місяць, використовуючи для цього органічні добрива або добрива для кактусів. Взимку підживку потрібно припинити. Розмножується хавортія розет­ками, що утворюються на ма­теринській рослині. Розетки слід відділяти в той мо­мент, коли у них з’явилося коріння, і висаджувати в грунт. Хавортію можна розмножувати листковими черенками.

Білі або блідо-ро­зові дрібні квітки рослини розміщуються на довгому квітконосі і зібрані в колосовидні суцвіття. Квітне хавор­тія влітку; особливої декоративності квітки не мають.

Грунтову суміш для хавортії слід складати з 1 частини перегнійної землі, 1 частини торфу і 1 ча­сти піску. Корисно додати в грунт небагато дерев’яного вугілля. На дні горщика з рослиною необхідно створити дре­нажний шар з битої цегли.

Хавортія користується великою популярністю в кімнатному квітникарстві завдяки невибагливості і оригінальному вигляду.

Відгуки

Відгуків немає, поки що.

Будьте першим, хто залишив відгук “Haworthia Хавортія”

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *