Fittonia Фіттонія

Категорія: Позначки: ,

Опис

Морфологія:
Фіттонія — багатолітня трав’яниста рослина. Стебла тонкі, молоді — злегка опушені, дуже гнучкі, добре гілкуються, дають додаткові корені, за допомогою яких рослина отримує живлення з грунту. Листя частіше всього без черешкове, темно-зеленого кольору, в довжину складають від 2,5 до 10 см залежно від виду. Розташування овального або серцеподібного листя супротивне. Колір жилок може варіюватися від білого до червоного.

Дрібні жовті квітки цієї рослини зібрані в колосо­видне суцвіття. Час цвітіння фіттоніїї — кінець червня — початок липня. Квітки не представляють великої декоративної цінності. Фіттонія карликова — трав’яниста рослина з переплітаючимись гілками. Поверх­я листкової пластинки темно-зелена з виділяючимись білими жилками. Лис­тя невеликого розміру, всього біля 2,5 см в довжину. Стебло фіттоніїї Верщаффельта тонке, дещо опу­шене, що стелеться. Часто на стеблі цієї рослини появля­ються додаткові повітряні корені. Листя овальне, розташоване на коротких черешках. Довжина листя — 8-10 см, ширина — близько 8 см; колір — темно-зелений, з червонуватими жилками.

Основними шкідниками цієї рослини є павутинові кліщі і щитівки. При ураженні щитівками молоді гілки стають жовтими і починають в’янути. Рослина пошкоджується сірою гнилизною і мучнистою росою. Сіра гнилизна на лис­тках найчастіше виникає із-за пе­резволоження.

Догляд:
Фіттонія — дуже вимоглива до освітлення рослина. Ця культура може загинути як від недоліку, так і від надлишку світла. Розміщувати рослину слід в напівзатінених місцях. Лі­том бажано виносити фіттонію на свіже повітря і розташовувати в слабо освітлені місці. Поливати рослину потрібно рясно і регулярно, не до­пускаючи пересихання земляно­го покриву. Літом полив бажано здійснювати 3-4 рази в тиждень по можливості дощовою водою, взимку — 1-2 рази в тиждень. Фіттонію необхідне щоденно обприскувати і розміщувати поблизу акваріумів. Час від часу корисно встановлювати горщик з рослиною у піддон, наповнений вологим торфом. Оскільки фіттонія взимку не впадає в стан спокою, для неї сповна відповідною є звичайна кімнатна температура. Влітку оптималь­на температура — 22-24°С, взимку — не нижче 18—19°С. Пересаджувати квітку бажано щорік. Для цього необхідно використовувати пе­ревалку, аби заподіювати якомога менше шкоди корене­вій системі.

Підживлення бажано проводити кожні 2 тижні. Використовувати для цього потрібно спеціальні квіткові добрива. Взимку кількість добрива, що вносяться, і частоту підживлення не­обхідно скоротити. Розмножується фіттонія найчастіше стебловими черенками, які слід вкоренити у вологому субстраті при темпе­ратурі не нижче 25°С. Можна також вкоріняти черенки і в теплій воді.

Грунтову суміш гото­влять з 2 частин дерно­вої, 1 частини листяної землі, 2 частин торфу і 1 частини піску.

Культуру можна вирощувати в настінних композиціях і як землепокрівну рослину, Фіттонія підходить для вирощування в зимових садах.

Відгуки

Відгуків немає, поки що.

Будьте першим, хто залишив відгук “Fittonia Фіттонія”

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *