Acalypha Акаліфа

Категорія: Позначки: ,

Опис

Акаліфа відноситься до родини Молочайні (Euphorbiaceae). Батьківщина рослини – тропіки і субтропіки Південно-східної Азії, Австралія, острови Фуджі а також Полінезія. Акаліфа проста у догляді, тому підходить для вирощування новачкам. Період декоративності рослини починається з березня і триває до серпня.

У кімнатних умовах поширені наступні види: А.Уілкса (A. wilkesiana Muell. Arg.), А. щетинистоволосиста (A. hispida Burm.).


Акаліфа Уілкса – Acalypha wilkesiana Muell. Arg.:

Вічнозелений дводомний кущ до 3 м висотою з прямими червонуватими, слабо опушеними пагонами. Листя супротивне, 20 см довжиною і 15 см шириною, просте, яйцеподібне, на верхівці довгозагострене, по краю пильчате, бронзово-зеленувате з яскравими мідно-червоними плямами. Квітки непоказні, дрібні, зібрані в колосовидні пазушні суцвіття 5-10 см довжиною. Відомо декілька форм, зокрема “Godseffiana” – з ланцетним сильно опушеним золотисто – облямованим листям і “Musaica” – з широкоовальним або оберненояйцеподібним зеленим листям з оранжевими і бронзовими штрихами.


Акаліфа щетинистоволосиста – Acalypha hispida Burm.
Вічнозелений кущ 3 м висотою, відрізняється від попереднього виду зеленим листям і малиново-червоними висячими суцвіттями до 50 см довжиною. Квітне цілий рік. Відома форма з білими суцвіттями “Alba”.

Протягом всього року акаліфу краще вирощувати в кімнаті з постійною температурою не нижче 16°С, на добре освітленому підвіконні, але із захистом від прямого сонячного проміння. Бажана денна температура 17-25°С. Потребує високої вологості повітря. Горщик поміщають у вологий торф або на піддон з галькою. Повітря навкруги рослини обприскують якомога частіше.

Акаліфа

Оберігайте акаліфу від протягів, не рекомендується виносити її на відкрите повітря.

Старі рослини регулярно обрізають, залишаючи пеньки 25-30 см. Після обрізання рослину необхідно часто обприскувати і регулярно поливати, не допускаючи застою води в піддоні. Весною і влітку (з березня до серпня) її підживлюють щотижня комплексним добривом. Взимку рослини не підживлюють.

Розмножується живцюванням верхівкових пагонів протягом року. Для того, щоб акаліфа зацвіла наступним літом, живцювання проводять у вересні. Укорінюють у воді або у вологому піску наполовину з торфом при температурі повітря не нижче 20°С, обов’язково накриваючи посадку склом або поліетиленовою плівкою. Після вкорінення живців розсаджують в горщики із земляною сумішшю наступного складу: листова земля, дернова земля, торф, перегній і пісок, Узятий в рівних частинах; можна додати трохи добре перегнилого гною. Через 1,5-2 місяця після посадки, коли молоді рослини дружно підуть в ріст, їх необхідно прищипнути для того, щоб надалі рослині додати більш пишний вигляд. Через 2-3 роки рослини звичайно втрачають первинну привабливість, тому краще всього щорічно вирощувати нові молоді екземпляри акаліфи. В грунтовій суміші повинен переважати кислий верховий торф, до якого додають по одній частині листової землі і піску. Пересаджують акаліфу тільки після появи коренів з дренажного отвору, переважно після цвітіння.

Рослина схильна до нападів білокрилки і павутинного кліща.Пошкоджує мучнистий червець, а також рослиноїдні кліщі. У рослини дуже ніжні листки, тому рослину не поливають і не обприскують при високій температурі (вище 26°С) і інтенсивному світловому опроміненні.

Відгуки

Відгуків немає, поки що.

Будьте першим, хто залишив відгук “Acalypha Акаліфа”

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *